Hevoset

Alitalon tilan hevoset elävät pihatto-olosuhteissa ympäri vuoden. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että hevoset saavat itse päättää viettävätkö aikaa sisätiloissa vai ulkona. Hevosillamme on käytössä heinäautomaatti, joka turvaa heinänsaannin ympäri vuorokauden neljän tunnin välein.

Herkir

Herkir on vuonna 1999 syntynyt islanninhevonen. Herkir on hevonen kaiken takana, ydin josta koko toiminta on lähtenyt. Herkir on luonteeltaan herkkä ja vaistoaa ihmisen mielialat äärettömän taitavasti. Herkir on opettanut niin uskomattoman paljon elämästä, maltista, kärsivällisyydestä ja intuitiosta. Kun Herkirille antaa aikaa ja mahdollisuuden kuunnella ja kertoa, saa hänestä parhaimman ystävän maan päällä.. Kun Herkirin luottamuksen voittaa, kulkee hän vaikka kuuhun perässä. Herkir ei pidä sidottuna olemisesta, eikä sitä ole varsinaisesti syytäkään sitoa esimerkiksi hoito- tai kengitystoimenpiteiden ajaksi koska Herkir kyllä tottelee ilman narujakin.

Herkir on mukautunut ihmisen tahtiin kävellä, siksi sen kanssa onkin hauska liikkua luonnossa koska ”jos ihminen hiipii, Herkirkin hiipii”. Herkir on täydellinen peili, monessa asiassa. Tämä on ollut aivan uskomattoman suuri rikkaus ja suorastaan taikuutta. Ensimmäiset vuodet Herkirin kanssa olivat tämän takia melkoista hakemista, kunnes hän heittäytyi luottamaan Omaan ihmiseensä. Ja hän sai jälleen ja vihdoin nauttia ihmisen luottamuksesta.

Herkir on mestari peilaamaan ihmisen tunteita oman herkkyytensä ansiosta. Hän ottaa kontaktia hellästi ihmistä kunnioittaen.

Herkir rakastaa lapsia ja on äärimmäisen huolehtivainen aarre. Hän valvoo katseellaan lähistöllä olevia lapsia, ja tottelee yhtä lailla pieniä lapsia kuin aikuisiakin. Herkirillä on uskomaton sanaton yhteys tiettyihin ihmisiin, tilan pienin emäntä on 10 kuukauden ikäisestä kasvanut Herkirin rinnalla. Nyt he 25-vuotiaan issikan ja 8-vuotiaan tytön viisaudella tekevät uskomatonta yhteistyötä. Kun heillä on höntsäilypäivä, tarvitaan vain riimu ja ratsastusvyö että pääsee jotenkin selkään. Sitten he vain yhdessä tekevät taikoja.

Herkirillä alkaa jaloissa ikä painaa, ja siksi kaikki liikunta on sen omilla ehdoilla. Herkir rakastaa rauhallisia kävelyitä maastossa omien ystäviensä kanssa. Aktiiviset ratsastusvuodet ovat kuitenkin takanapäin ja nyt eletään rauhallista hevosenelämää Herkirin ehdoilla, joka tarkoittaa lempeää höntsäilyä metsäpolkuja pitkin tai maastakäsin puuhailua.

Hilma

Hilma on vuonna 2005 syntynyt Amerikanminiatyyri. Hilma on muuttanut Kaustiselle syksyllä 2018 Herkirin omaksi sydänkäpyseksi. Hilma on elämänsä aikana reissannut pitkin maailmaa, viime vuosina Suomen sisällä. Hän on saanut muutaman kauniin varsan, ja kukaties sellainen pieni pyörylä nähdään vielä joskus Alitalon tilallakin.

Hilma on pieni häärääjä, joka on aina valmis kaikenlaiseen toimintaan. Hilman saa mukaan muutamalla vauhtiaskeleella ja sitten mennään. Hän on ensimmäisenä aamulla höristelemässä portilla, se tunnistaa erittäin hyvin omat ihmisensä (ja niiden autot). Hilma on lauman kovapäisin ja tahdokkain rouva joka määrää tahdin. Jos Herkir tai Riepu yrittää pokkuroida, niin Hilma tarjoilee kaksi kaunista takajalkaansa vastapalvelukseksi. Ihmisille Hilma on kuitenkin kiltin utelias, mutta ruokarauhaa saa mielellään rikkoa vain omistaja.

Herkir ja Riepu on Hilmalle äärimmäisen tärkeitä, ja siksi lenkille lähdetään yleensä yhdessä. Hilma ei pidä yksinolosta, joten turhaa sitä ei yksin jätetä. Yhdessä on aina mukavampaa!

Hilma on omanarvontuntoinen pieni rouva, joka arvostaa omia mielipiteitä ja menee sen mukaan. Hilma on kiltti ja lempeä, mutta ensiarvoisen tärkeää hänelle on oma päätöksenteko ja vapaus poistua tarvittaessa tilanteesta pois.

Riepu

Riepu on 14-vuotias aasitamma. Riepu valloittaa jokaikisen sydämen rauhallisuudellaan, lempeydellään, huumorintajullaan ja uteliaisuudellaan. Riepu kuuluu jo kauas; sumutorvi kajahtaa ilmoille heti kun kuulee ihmisen äänen. Riepu on lempeistä lempein aasi; sillä on mielipiteitä mutta loppuviimein jos Riepu osaisi puhua, se tuumaisi aina lopuksi ”aijaa, no joo okei”. Riepu on äärimmäisen turvallinen eläin kaikenikäisten ja kaikenlaisten ihmisten kanssa. Jos sitä jokin tilanne ahdistaa, sen näkee Riepun silmistä ja korvista. Riepu on äärimmäisen hurmaava surusilmineen ja isoine korvineen. Riepu on aivan best, vaikka hänet joka päivä tapaa niin joka ikinen päivä tekisi mieli laittaa taskuun turvaan pahalta maailmalta.

Riepu herättää lähes poikkeuksetta ihmisissä lempeyden tunteita hänen ilmeidensä ja eleidensä vuoksi. Riepu vetäytyy aina suurissa hässäköissä sivuun, ja odottaa ihmisen kontaktia. Riepu sopii erityisesti ihmisille, jotka suosivat lempeää ja hidasta lähestymistä. Riepun ihmisrakkaus syttyy aina, kun ihminen lähestyy häntä.

Elmeri

Elmeri on 7-vuotias äärimmäisen ihmisrakas aasinpoikanen, jolta ei metkut lopu kesken. Elmerin talentti on tassun antaminen sekä ihmisten halailu. Elmeri on rohkea ja reipas, myöskin aina kaikkeen valmis. Elmerin lempiruokaa on kavereiden häntäjouhet. Hän aiheuttaa porukasta eniten harmaita hiuksia, koska on toisen sukupolven Vaahteramäen Eemeli. Hänelle voisikin joku ystävällisesti tuoda vaikka söpön yksisarvisvarsan painikaveriksi.

Elmeri ottaa ihmiseen kontaktia varsin suorasukaisesti ja dynaamisesti, joskus tämä osuu ja uppoaa ihmisiin jotka arastelevat ottaa kontaktia isompiin eläimiin, jos taustalla ei ole eläinpelkoa tai pelkoa hevosia kohtaan. Elmeri on niin sanottu ice breaker monessa tilanteessa.