Alitalon tila sijaitsee Kaustisella maatilaympäristössä. Tiloissa on aikanaan toiminut suvun siitossikala, joka lopetti toimintansa useita vuosia sitten. Tiloja ja pihapiiriä alettiin remontoida nimenomaan hoivamaatilatarkoitusta varten, tavoitteena oli muodostaa sosiaalipalveluihin soveltuva toimintaympäristö jossa voi turvallisesti toteuttaa eläinavusteista työtä esimerkiksi erityisryhmien kanssa.

Tilalla on lämpimät ja viihtyisät sosiaalitilat, joissa voi toteuttaa erilaisia toimintoja hygieenisissä ja kodinomaisissa olosuhteissa.

Tila on kauttaaltaan karsinoita myöden kameravalvottu, joten eläinten turvallisuus ja valvonta on taattu ympäri vuorokauden. Eläintiloissa hevosille on varattu 40m2 hevospihatto ja lampaille 17m2 lampola. Eläinsuojassa on selkeä 30m2 varasto kunkin eläinlajin ruokatarpeille ja muille hoitovälineille, josta on helppo ja selkeä noutaa ruoka- ja hoitotarpeita myös erityisryhmille. Heinävarasto sijaitsee sisäpihalla hallissa, mutta eläinsuojassa on myös tila päivittäisten heinille ja kuivikkeille.

Kaneille, kanoille ja ankoille on jokaiselle eläinlajille varattu omat 9m2 lämpöeristetyt tilat. Eläinten talvitilat ovat tilavat ja niissä on helppo toimia eläinten kanssa. Eläintiloissa on myös luonnollisesti sairaskarsinamahdollisuus eläinten sairastapauksia varten. Eläinten olosuhteissa on pyritty huomioimaan luonnonmukaiset tarpeet ja tilat on rakennettu huomioiden lajikohtaiset vaatimukset. Hyvin hoidetut eläimet ovat onnellisia sekä sosiaalisia, toimivissa tiloissa niitä on mukava hoitaa ympäri vuoden… myös silloin kun pihalla tuivertaa lumipyry tai syksyn sateet ropisee kattoon.

Pihaympäristö on kompakti, jossa kaikilla eläinlajeilla on kesäkodit. Hevosten aitaus ulottuu myös sisäpihalle, jolloin myös hevoset pääsevät nauttimaan ihmisten seurasta halutessaan. Tilan hevoset nauttivat hoitotoimenpiteistä ja ne usein hakeutuvatkin ihmisten äärelle rapsutteluiden tai harjausten toivossa. Hevosia voi hoitaa vapaana, mutta turvallisuussyistä ne pidetään aina kytkettynä hoitotoimenpiteiden ajan. Pihapiiri on kauttaaltaan aidattu, joka mahdollistaa muun muassa kanojen, lampaiden, koirien ja ankkojen vapaan tepastelun pihapiirissä. Eläimet saavat halutessaan liikkua ulkona myös talviaikana päivisin, kun tilalla on toimintaa. Pihapiirissä on nuotiopaikka, jossa voi keittää nokipannukahvit lammas kainalossa tai kana vieruskaverina. Nuotion äärellä täytyy kuitenkin varautua siihen, että aina vähintään kaksi silmäparia vahtii toimintaa alusta loppuun hevosaitauksen puolella 😉

Erityistarpeiden huomioonottaminen

Toimintaympäristö on rakennettu erityistarpeita huomioonottaen. Maatilalla on käytössä eri eläinlajeilla omat värikoodit, joiden avulla esimerkiksi eläinten ruokinta onnistuu myös kielellisistä esteistä huolimatta. Värikoodit on käytössä eläinten ruokintaan ja hoitoon liittyvisssä tarvikkeissa. Myös eläinsuojat on värikoodattu. Eläinsuojat on rakennettu hahmottamisen helpottamiseksi samalle suoralle. Tallin sisätiloissa on myös näkyvyys joka paikkaan tallia, joka helpottaa hahmottamaan etäisyyksiä. Kaikkiin eläinsuojiin pääsee näkemään tallin puolelta myös sisälle ikkunoiden kautta, jotka on asetettu matalalle apuvälineitä käyttäviä ja lapsia huomioonottaen.

Tallin seinällä on sisä- ja ulkotilojen pohjakartta joka auttaa hahmottamaan tilan kokonaisuuden. Tilalla on myös käytössä värilliset vuorovaikutusmerkit joita asiakkaat saavat halutessaan käyttää. Tilalta saa myös lainata halutessaan kuulosuojaimia.

Kaikki tilan toiminnat, oli kyse toiminnallisesta tilavierailusta tai aamukerhosta, merkitään tilan tapahtumaseinälle tapahtumakortein. Tämä auttaa jäsentämään maatilalla tapahtuvia toimintoja sekä hahmottamaan tilalla vietettävää aikaa.